Data: 22.06.2021   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Academia Stiintelor este unul din cele mai mari muzee naturale de istorie din lume. Cand am ajuns aici (noiembrie 2008), colegii ne recomandau sa mergem sa vedem noua cladire. Am inteles ca s-a renovat complet (lucrarile incepand in 2005) si se redeschisese spre vizitare din septembrie 2008. Zis si facut. Ne-am prezentat la muzeu. Si... sa ne fi vazut figurile... ca si cladirea muzeului de Young (care pare ca se rasuceste, iar dintr-un anumit unghi pare ca va pica la prima adiere de vant), cladirea cea noua a muzeului stiintelor (proiectata de Renzo Piano) are o forma moderna cu un acoperis spectaculos.

Pana la acoperis a trebuit sa urmam o jumatate de coada la bilete... da, jumatate, pentru ca apoi am vazut un fel de tonomate de bilete, chiar in fata muzeului, de unde puteai plati cu orice fel de card (debit sau credit) si in mai putin de un minut ne-am vazut intrand pe usile de sticla ale muzeului.

Inainte te intampina o sala imensa de luat masa (totul din sticla si otel-cu o arhitectura de-ti taie respiratia). Ne-am nimerit la vizitat intr-o zi ploioasa de ianuarie(2009) si bagam de seama ca cineva deschisese geamurile - pentru aerisire presupun - dar nu observase ca afara ploua marunt... Pe cat de spectaculoasa era cladirea, pe atat ne-a socat faptul ca prin acoperisul ondulat (prevazut cu mici ferestre rotunde si pe care aveam sa-l descoperim in finalul aventurii prin muzeu, in adevarata lui splendoare) picaturi de apa vor patrunde inauntru, agasand pe toata lumea ce inevitabil trecea prin imensa sala de sticla pentru a se odihni si servi un sandwich sau o prajitura ...

Imediat in stanga salii de care va vorbeam, se intra intr-o zona in care este prezentata istoria omenirii (in imagini cu descrierile aferente si prezentari video pe ecrane uriase). Cativa scheleti uriasi ale unor animale preistorice stau "mandre", "in toata spendoarea lor", la admirat in mijlocul salii. Nu va inchipuiti ca e vorba de o sala de 3 pe 5 (metri); e o hala imensa, in care cred ca un avion 737 ar incapea fara probleme.

Dupa ce-am citit placutele informative si admirat scheleti de pasari-elefant, broaste testoase gigant, tot felul de insecte gigant, roci si lemn pietrifiat, privirea ne ramane pe un gigant glob de sticla, in care se urca in spirala prin interior... Planetarium-ul (Morrison Planetarium). Uaaauuu... cu gurile cascate ne uitam cum parinti si copii strabat culoarul circular din interiorul "globului"... ne asezam cuminti la coada, cu gandul sa vizitam si noi minunatia... surpriza insa, coada la care tocmai statusem nu mai mult de 2 minute, era pentru cei care cumparasera "bilet rapid" - de trecere inaintea celorlalti-, iar coada propriu-zisa se forma paralel cu aceasta si inconjura baza globului. Am aflat insa de la domnul care era delegat sa verifice "biletele de trecere rapida" ca nu mai avem timp sa intram, chiar daca stam la coada gigant, pentru ca in aproximativ o ora planetarium-ul se inchidea.

   
    1. Academia Stiintelor - caracterizare rapida: grandoare si complexitate.
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...