Data: 28.11.2021   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Tramvaiul pe cablu (funicularul) constituia un mijloc de transport modern la inceputurile dezvoltarii orasului San Francisco; aceasta minunatie atragea si continua sa atraga multi vizitatori. Din 1964, tramvaiul este un brand pentru San Francisco.

Inventatorul tramvaiului pe cablu a fost Andrew Hallidie, un inginer scotian si totodata si producator de sarma. Se spune ca inspiratia i-a venit de la un incident observat pe o strada abrupta (care azi ii poarta numele) in 1869. A vazut cum intr-o dimineata cetoasa, un mijloc de transport (caruta) cu patru cai incerca sa transporte pe aceasta strada abrupta a orasului cateva persoane. Insa, la un moment dat, un cal a alunecat pe piatra cubica umeda, tragandu-i dupa el si pe ceilalti trei, cauzand un accident socant pentru oricine privitor. Andrew Hallidie si-a promis atunci ca va pune punct acestei cruzimi neintentionate a animalelor.
Fiind inginer, nu i-a luat mult timp sa proiecteze tramvaiul care transporta oameni la deal si la vale in acelasi timp. Finantarea proiectului a fost mai dificila, constructia incepand in mai 1872. Multi i-au zis "Nebunia lui Hallidie". Hallidie si echipa lui au muncit zi si noapte pana in ultima zi de gratie (conform termenului stabilit de autoritati). Pe 2 august 1873, la ora 5 dimineata, Hallidie a facut prima lui calatorie cu masinaria, din varful Nob Hill, in siguranta pana la strada Clay(Argila) spre minunarea spectatorilor care se indoiau ca tramvaiul pe cablu va functiona.

Si astazi, acest tramvai functioneaza si urmeaza traseul Hallidie Plaza - Market Street - in sus pe Powell Street, trece de hotelurile de pe Nob Hill si apoi in jos spre Fisherman's Wharf. El este principalul mod de transport pentru milioane de turisti ce viziteaza anual Fisherman's Wharf.

   
    1. Mandra putea lipsi din poza...
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...