Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

 

Parcul national Yosemite

Yosemite National Park este un parc care impresioneaza atat prin intindere (761 266 hectare, sau 3081 km patrati) cat si prin peisajele sale: spectaculoase stanci din granit iesind din zone drepte, de campie, cascade ce revarsa sute de metri cubi de apa pe ora, paduri de Sequoia Giganteum - copaci foarte inalti de te miri ce poate ajunge o samanta...

Parcul se intinde pe vreo trei tinuturi ale Californiei: Tuolumne, Mariposa si Madera, ajungand la vest pana la muntii Sierra Nevada. Yosemite este vizitat de peste 3,5 milioane de oameni in fiecare an, dintre care destul de multi vin aici sa petreaca timp in aerul racoros de munte, in cele sapte mile patrate (18 km patrati) din Yosemite Valley (Valea Yosemite), un loc special amenajat cu locuri de cort, casute din lemn, un magazin de inchieri biciclete. Valea Yosemite are amenajate piste de biciclete, care de altfel nu stirbesc din frumusetea locului si chiar nici nu le vezi decat daca vreun biciclist sau un grup de biciclisti ar trece pe acolo.

Din ce am citit am aflat ca doar 5% din parc este vizitat, restul de 95% fiind rezervatie naturala in care ursi negri, caprioare, veverite, marmote, lilieci, ciocanitori si soimi calatori isi duc o viata linistita printre copacii sequoia. Si apropo de acesti giganti ai planetei... ne-am plimbat pentru vreo 2 ore prin padure; am crezut ca nu demult a fost un incendiu pe acolo (un incendiu care a mistuit doar frunzele de langa copaci si putin din baza copacilor), dar ne miram cum de n-au ars complet (ca totul e lemn acolo). Gresit. Pana nu am citit in pliantul primit la intrare, nu am stiut. Cica acesti copaci au nevoie de foc pentru a se reproduce.


 
    1. Parcul national Yosemite
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...