Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Insula Alcatraz numita simplu Alcatraz sau "The Rock" (Stanca - de catre localnici) este situata in mijlocul golfului San Francisco. Initial a servit ca far pentru vasele ce traversau golful; apoi a fost pe rand: o fortareata militara(din 1909), inchisoare militara, inchisoare federala(pana in 1963), iar din 1972, muzeu, fiind una din principalele atractii turistice ale zonei.

Doritorii pot ajunge pe insula luand feribotul din Cheiul Pescarilor, de la PIER 33. Alcatraz a fost scena de filmare pentru multe filme, show-uri TV, dar si desene animate. Nu a fost ratata nici de dezvotatorii de jocuri pe calculator, scriitori sau comedianti.

Am privit si noi vestita inchisoare, de la aproximativ 250 de metri, in timpul turului cu vaporul prin Golful San Francisco. Intr-adevar impresionant. Si pentru ca datele istorice si imaginile fac deliciul multora dintre voi, iata cateva informatii si o galerie foto de la fata locului:

Datorita izolarii ei, in mijlocul golfului, unde curentii reci si puternici isi schimba mereu directia, Alcatraz a fost una din cele mai sigure locuri de detentie, fiind "casa" pentru 26 de prizonieri in Razboiul Civil din 1861 si mai apoi in 1898, in timpul razboiului Spaniolo-American, pentru 450 de detinuti.

In 1909 armata Statelor Unite a inceput constructia celui mai mare punct fortificat din lume, o noua inchisoare militara necesara datorita numarului mare de soldati americani condamnati pentru crime de razboi in Filipine.
Aceasta cladire a devenit faimosul penitenciar Alcatraz in 1934. A functionat timp de 29 de ani, inchisoarea avandu-i in arest pe vestitii criminali Al Capone, Robert Franklin Stroud (Birdman of Alcatraz - Omul pasare al Alcatraz-ului), Jose Sierra, Jim Quillen, James "Whitey" Bulger si Alvin Karpis. A fost de asemenea casa angajatilor (si familiilor acestora) din Biroul Inchisorii (Bureau of Prison).

Timp de 29 de ani de functionare, au existat 14 incercari de evadare din inchisoare, fara niciun succes. In aceste evadari s-au implicat 36 de detinuti, din care doi au incercat de doua ori, 23 au fost prinsi, 6 impuscati si omorati in timpul evadarilor si 2 s-au innecat.

In 1963, la decizia lui Robert F. Kennedy, penitenciarul a fost inchis. Decizia a fost argumentata prin faptul ca era prea costisitoare (aproape 10 dolari/detinut/zi, in comparatie cu 3 dolari/detinut/zi in Atlanta) si ca dupa jumatate de secol, cladirile batute de apa sarata a golfului necesitau restaurari costisitoare. Un al treilea argument a fost ca golful era puternic poluat de deversarile de la detinutii inchisorii si personalul angajat(si familiile acestora).
In acelasi an s-a deschis pe continent, inchisoarea din Marion, Illinois, o inchisoare menita sa fie inlocuitorul Alcatraz-ului.


   
    1. Alcatraz
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...