Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Aquarium of the Bay din San Francisco se gaseste in zona Fisherman's Wharf la Pier 39. Acvariul a fost deschis in 1996 si renovat 2001. Este un centru educational, orientat spre conservarea si studiul diferitelor specii marine din ecosistemul golfului San Francisco.

Dupa 2 minute in fata casei de bilete, ne decidem rapid sa cumparam bilet pentru un pachet de servicii (vizita de acvariu si plimbare cu vaporul in golful San Francisco, pe langa vestita insula Alcatraz).

De cum intram, dam cu ochii de un acvariu cilindric in care un banc de pestisori argintii, parca faceau intrecerea vietii lor: cine da cel mai repede un tur de acvariu. Mai mult de un minut nu poti poposi in fata acestui acvariu...te ia cu ameteala ... cel putin eu asa am patit. Ne continuam periplul pe langa niste acvarii cu pesti multicolori, caracatite, meduze parca fosforescente si ne indreptam spre zona de asteptare (la lifturi) pentru a descoperi o noua lume subacvatica.

Ajunsi la nivelul inferior, acvariul se continua cu o serie de tunele de sticla, cu o panorama deosebita, menita sa impresioneze orice vizitator. Aici isi au casa cateva specii de rechini, stelute de mare, alte bancuri de pestisori argintii, sturioni, tipari, mii de pesti multicolori. Tunelele sunt prevazute cu o banda pe care vizitatorii nu trebuie sa-si mai bata capul cu mersul ci doar sa stea si sa admire (de cele mai multe ori, cu gura cascata) universul de deasupra lor. Nu numai copiii erau tare incantati de ceea ce descopereau aici, ci toata lumea. Desi am mai vizitat si alte acvarii, nu incetez niciodata sa ma bucur si sa ma minunez de fiecare data cand vad un rechin sau o pisica de mare care se "prelinge" pe langa tunelul de sticla de deasupra, parca dorind sa ne arate tuturor ce abdomen generos, respectiv alb si plat, au.

Dupa ce strabatem tunelul de sticla, se deschide in fata noastra o incapere cu un acvariu larg, de vreo 30 de centimetri adancime, in care o doamna ne imbia sa atingem animalele marine... rechini si pisici de mare (la stadiul de pui, evident). Am dorit sa incerc si eu senzatii tari si totodata sa-mi inving teama de rechini. Mi-am ridicat maneca pana la cot si am incercat sa ating un rechin. Dupa 2 incercari nereusite, ating in sfarsit unul si ... desi ma uitam la el si stiam ca voi atinge ceva, m-am speriat asa de tare, ca toata lumea a inceput sa rada. Senzatia de frica mi-a fost amplificata si de un filmulet in care unui rechin i se dadea o placa de surf, la muscat si de o vitrina in care ni se prezenta in detaliu o "salba de dinti" insirati pe un maxilar ... dintii rechinului. Ma uitam uimita cum copii mici de pana-n zece ani bagau mana in apa rece si mangaiau "gingasele" animale marine cu o lipsa de teama de neinteles pentru mine.

Alaturi, alt acvariu pentru doritorii de "mangaiat" stelute de mare. Aici n-am mai tipat. Poate pentru ca stelutele nu musca?!?

Dupa inca 5 minute de vizitat, ne decidem sa ne-am indreptam spre iesire, cu gandul sa ajungem la vaporul din dana "PIER 39", unde se facea imbarcarea pentru plimbarea in golf, plimbare prevazuta a incepe la ora 16.00. Aceasta a durat vreo ora si in ciuda faptului ca mi-au inghetat pe rand picioarele, mainile si fata, a fost ceva inedit: am trecut pe sub podul Golden Gate, si ne-am intors pe langa insula Alcatraz, vizionand destul de aproape vestita inchisoare. In golf am admirat de la vase comerciale de mare tonaj, pana la ambarcatiuni cu panze si o gramada de para-surferi ...

   
    1. Aquarium of the Bay
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...