Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Coit Tower (Turnul Coit) este asezat in varful dealului Telegraph, impresionand partea de est a San Francisco-ului cu prezenta sa aproape regala. Pe langa rolul de punct istoric si un minunat loc de vizionat panorama orasului, el serveste si ca punct de reper pentru oricine incearca sa se orienteze pe strazile San Francisco-ului.

Incercam sa ajungem la el, ajutandu-ne de GPS si evident de masina. Strazile serpuitoare, de cele mai multe ori cu o inclinatie (de aproape 50 de grade) de-ti taie respiratia (iar gandul meu era doar sa nu raman fara frane la masina...) ne duc in varf. Aici, Lorin da cu ochii de niste aparate cu fise, prin care se putea vedea mai in detaliu orasul San Francisco, de sus. Gresit insa. Dupa ce-a introdus fisa, stupefactie... se vedeau vreo cateva strazi si inchisoarea Alcatraz in largul golf San Francisco, dar totul vazut printre crengile unor arbusti (tuia) crescuti si neintretinuti de angajatii turnului. Nu stiu daca era de datoria lor sa mai taie un pic din varfurile copacilor, dar sigur e de datoria cuiva, de vreme ce aparatele taxatoare (binocluri) erau acolo...

La gandul ca vom avea o alta priveliste din varful turnului, imi trece repede supararea pe angajatii locului. Urcam scarile de la baza si intram. In fata... liftul... pe care era lipita o hartie cu "Defect". Parca revedeam scenele tipice din Romania, cand administratora ne anunta ca liftul e defect... M-am simtit un pic mai aproape de Romania cand am vazut "hartiuta"... Ma rog.

Inaintam cu vizitatul imprejurul liftului si descopar desene murale pe toti peretii. Scene cu niste neni si tanti culegand portocale si respectiv flori, alti neni care au grija de o ferma de vaci, domni si doamne citind ziare, o scena a unui accident, amenintari cu pistoale... scene specifice acelor vremuri banuiesc.

Banuiesc bine, pentru ca de indata ce citesc informatiile despre acest turn, ceea ce credeam se adevereste. Nu intelegeam totusi ce legatura e intre acest turn, inalt de 70 de metri, cu desene murale prin interior ("comoara istorica" protejata de autoritati) si poza doamnei Lillie Hitchcock Coit in costum de pompier, poza expusa intr-o parte, la iesirea din turn ...

Cica doamna a fost filantropist si un infocat admirator al pompierilor ce au ajutat San Francisco in 1906, dupa un devastator cutremur. Doamna a lasat fonduri primariei din San Francisco pentru infrumusetarea orasului. Fondurile au fost folosite pentru ridicarea acestui turn care ii poarta si astazi numele. Design-ul turnului (reprezentand o tulumba folosita de pompieri) a fost controversat.Doamna Lillie Hitchcock Coit s-a inrolat ea insasi ca voluntar la Pompieri, lucrand alaturi de barbati pompieri, socandu-i pe multi care considerau ca aceasta meserie nu e potrivita pentru o femeie. Ignorandu-i pe toti, d-na Coit a avut o viata dinamica, permitandu-si orice excentricitate, deoarece avea bani sa traiasca asa cum isi dorea. A donat bani pentru a asista pompierii in oras si pentru a se construi acest turn, constructie ce avea dublu rol: monument al pompierilor si un punct de vizionare panoramic al orasului pe care ea il iubea.

Picturile murale au fost realizate de 25 de artisti locali, dezvaluind scene zilnice din viata orasului.


In finalul vizitei, ne abatem pret de cateva minute in neincapatorul magazin de suveniruri din turn (de langa lift), magazin plin de turisti dornici de a pune mana pe un tricou, un magnet de frigider, un pliant sau poate doar o carte postala reprezentand turnul.

   
    1. Coit Tower
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...