Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Monterey

Orasul Monterey este situat in golful cu acelasi nume, pe coasta Pacificului, avand o populatie de aproximativ 30 000 de persoane. Un oras micut, linistit, curat (ca de altfel toate orasele vizitate pana acum - si n-am nicio indoiala ca asa sunt toate orasele Statelor Unite), avand o bogata traditie in pescuit.

Am fi dorit sa innoptam in acest orasel la intoarcerea din Los Angeles, in caz ca eram prea obosita sa conduc pana acasa. N-a fost cazul (pentru ca astia nu se-ncurca cand fac autostrazi... au proiectat intre cele doua sensuri de mers, pe o distanta de vreo 10 metri, o zona cu arbusti, astfel ca farurile celor de pe sens opus nu m-au deranjat deloc, ba mai mult, de-abia daca se vedeau) ... Am planificat inca de pe drum ca vom vizita Montery altadata (mai exact, urmatoarea saptamana). Si "urmatoarea saptamana" se facu "urmatoarea saptamana"... apoi "urmatoarea saptamana" ... dupa vreo luna, intr-o duminica, ne invrednicim sa iesim din casa pe la ora 10 dimineata, ora convenabila de plecare, avand in vedere ca urma sa ne intoarcem in aceeazi zi inapoi "acasa".

Si pentru ca drumul sa fie mai interesant, o apucam la vest, spre coasta Pacificului, sperand sa o pacalim pe doamna GPS si sa ne indrume pe strazile de pe tarm, nu pe autostrada. Nu va ganditi ca strazile de pe coasta arata altfel decat cele din oras. Doar peisajul e deosebit (pe o parte munte, pe cealalta plaje de nisip, nisip si roci, sau doar roci si in rest, cat vezi cu ochii...ocean).

Drumul a durat 2 ore si jumatate, dar am facut doua popasuri pentru a admira valurile imense ale Pacificului (dintr-un loc special amenajat pentru turisti) si ... niste foci lenese care de-abia daca s-au deranjat sa deschida un ochi cand ne-am apropiat sa le pozam.

Zona Monterey se mandreste cu Acvariului Golfului Monterey, cu Aria Viticola Americana Monterey, cu o fabrica de conserve, cu Vechiul Chei al Pescarilor si cu festivalul anual de jazz din Monterey.

Pe drum stabilim rapid unde vrem sa mergem. La o negociere de locatii de vizitat (nu mai mult de 2 minute), Lorin ma convinge ca "s-a saturat de vizitat acvarii" (nu de alta dar doua in San Francisco si unul in Long Beach in decurs de 3-4 luni e deja prea mult) si mergem in port. Locatia aleasa, deci: Old Fisherman's Wharf (Vechiul Chei al Pescarilor).

De cum am ajuns parca-mi venea sa verific pe GPS daca am ajuns in Monterey sau in San Francisco (la Fisherman's Wharf). Zona cheiului semana izbitor de bine cu ce vazusem in San Francisco: barci frumos aliniate la ponton, curate, ocean, pescarusi ... Noutatea era reprezentata de pelicani care ne-au delectat in cateva randuri cu incercarile lor (unele nereusite) de a se ridica de pe apa si de a zbura. Dadeau agitat din ambele labe o data, ajungand ca dupa vreo 4-5 zvacniri sa se ridice de pe luciul apei. Nici aterizarea nu era una "linistita"... parca se tranteau in apa (cum faceam noi cand eram mai mici la groapa de nisip, la gradinita). Am stat minute-n sir sa-i admiram.

La acvariu am fi vazut din nou foci (ca si la Fisherman's Wharf din San Francisco), dar stabilisem deja ca locatia "acvariu" este o destinatie un pic "ocolita" la vizitat (macar pentru cateva luni)... si unde pui ca vazusem foci in mediul lor natural, pe malul oceanului, tocmai pe drumul pe care tocmai il strabatusem.

Vizita orasului Montery a fost una destul de rapida. Briza rece a oceanului ne cam fugarea de pe-acolo, mai ales ca eu din nou am apreciat gresit modul de vestimentatie. M-am gandit ca mai la sud e mai cald. Nu luasem in calcul briza. Asa ca ne-am aventurat prin oras, in cautarea unui magazin pentru a-mi cumpara o bluza mai groasa. Fara GPS, fara masina, ne-am orientat foarte usor (mizand pe aceeasi orientare a strazilor - conform tablei de sah). Am descoperit orasul micut si cochet, fara urma de kitsch sau exagerare. Totul era in armonie perfecta, incepand de la cladiri administrative si terminand cu resedinte ale celor mai instariti, resedinte fara garduri de 5 metri de jur imprejur, ci doar cu gazon si palmieri si arbusti aranjati cu un bun gust greu de explicat. Pozele din galerie sper sa "zica" mai multe.Exploratorul spaniol Juan Rodriquez Cabrillo a fost acreditat ca fiind primul Euro-American care a descoperit acest golf in 17 noiembrie 1542; el a numit acest pamant "La Bahia de los Pinos" (Golful Pinilor). Saizeci de ani mai tarziu, in decembrie 1602, Sebastian Vizcaino a devenit primul european care a pus piciorul pe malul golfului, el redenumind aceasta zona "Monte Rey Bay" (Golful Monte Rey), in onoarea lui Viceroy al Noii Spanii care a comandat expeditia.

   
    1. Monterey
    1. Monterey - Old Fisherman's Wharf
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...