Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Bay Bridge este un alt pod care m-a impresionat in mod deosebit. V-am mai povestit de el in capitolul despre strazile americane (cel cu 11 benzi la punctul de taxa). El face legatura intre San Francisco si Oakland. Este cunoscut ca Bay Bridge, dar denumirea lui oficiala este James "Sunny Jim" Rolph Bridge.
Am ajuns pe el din greseala, incurcandu-ne in strazile San Francisco-ului si neintelegand instructiunile doamnei GPS. Si nu ne-am suparat. Chiar a fost interesant sa vad cum nu conduc pe un pod caruia nu-i vad capatul din prima si nu l-am vazut nici macar dupa 2 minute de condus pe el... daaa, dupa 2 minute inca mergeam (conduceam) ...
Are o gramada de punti de legatura si masoara aproape 4 mile, fiind unul din cele mai lungi poduri din lume. Aproximativ 270 000 de vehicule trec zilnic pe el. Nu am vazut pista de biciclete sau trotuare pietonale pe acest pod. Totusi cele cinci benzi pe sens fac din acest pod o minune inginereasca, dupa parerea mea.

El e proiectat astfel incat sa para un singur pod, cand de fapt e format din doua poduri interconectate. Conexiunea se face pe insula Yerba Buena (o insula naturala, situata in mijlocul golfului) printr-un tunel de 1700 feet (520 metri) lungime, 23 metri latime si 18 metri inaltime - considerat podul cu cel mai mare diametru din lume. Iata si cateva poze facute dupa trecerea prin tunel:

Partea lui vestica (dinspre San Francisco si insula Yerba Buena) masoara 9 260 feet (2 820 metri) iar partea estica (insula-Oakland) 10 176 feet (3 102 metri).
Podul a fost proiectat de Charles H. Purcell; constructia podului a inceput in 1933 si a fost deschis traficului pe 12 noiembrie 1936, cu sase luni inaintea podului Golden Bridge. Masoara 3.68 mile, adica 5.92 km.

   
    1. Bay Bridge sau James "Sunny Jim" Rolph Bridge
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...