Data: 19.01.2022   |   Harta site-ului |  Contact  

   

Chinatown este unul din cartierele care nu trebuie ratate din niciun program de vizitare al San Francisco-ului. Credeam ca e un cartier in care traiesc multi chinezi si atat. In parte e adevarat, dar, ce-am putut vedea aici a fost o parte din China: multa aglomeratie (populatia locala, predominant chinezi, dar si turisti) pe stradute inguste(o banda pe sens), constructii decorate cu dragoni (incepand cu poarta de intrare si terminand cu magazine si chiar si o sucursala a unei banci celebre - Bank of America), lampadare rosii atarnate pe cladiri dar si pe niste cabluri ce leaga o parte a strazii cu cealalta.
Magazinele isi continuau lungimea in plina strada,pe inca jumatate de trotuar, astfel incat, era imposibil sa nu arunci un ochi pe mesele de afara... magazinele ce vindeau insecte uscate imi dadeau fiori cand treceam pe langa ele. De asemenea, multe ingrediente chinezesti (de nici nu le puteam citi denumirea, cu atat mai mult sa stiu ce efecte au) se etalau frumos aliniate in magazinele cu ierburi.
Si pe cat de multe magazine erau in Chinatown, cred ca tot pe atatea erau si restaurantele cu specific chinezesc evident. Dupa o tura zdravana printre chinezarii, o masa buna (constand intr-o supa si ceva de pui - cu, evident, o combinatie chinezeasca de condimente) era bine-venita.

... si putina istorie: Chinatown a aparut pe la mijlocul anilor 1800 cand un numar mare de chinezi au imigrat aici. O mare parte dintre ei munceau la constructia trenurilor, pe cand altii au urmat calea mineritului (in cariere de aur) o data cu descoperirea aurului in zona.

Cladirea Transamerica este una din cladirile impresionante din zona financiara a San Francisco-ului. Aici isi au sediul o serie de banci si societati de asigurare.

Este cel mai inalt zgarie-nori al San Francisco-ului, piramida Transamerica dominand orasul San Francisco nu atat prin inaltimea sa (853 feet, adica 260 metri - 48 de etaje), ci mai ales prin forma sa. Forma sa piramidala cunoaste spre varf 2 aripi (pe doua fete opuse), in care sunt instalate lifturi moderne (care merg pe o panta). Varful cladirii (ca o sageata) este acoperit cu placi de aluminiu, astfel incat in sezonul de vara, o lumina alba se poate vedea de pe varful piramidei.

Unii aseamana aceasta cladire cu un paianjen gigand datorita bazei sale (in poza din dreapta, sau in sectiunea "Marire imagine" descoperiti de ce), dar cei mai multi spun ca este un copac urias. Cu asa o inaltime (260 metri), cladirea este pe locul 105 in topul celor mai inalte cladiri din lume.

Cladirea a fost proiectata de catre William Pereira, iar contructia sa a inceput in 1969 (si terminata in 1972).

O intamplare interesanta mi-a revenit acum in minte ... tot incercand sa gasim o parcare in aceasta zona financiara a San Francisco-ului, am nimerit haaaat departe de aceasta zona, undeva spre periferia San Francisco-ului. Nu ne-am suparat deloc ca nu gasim ceva pe-aproape, cu gandul ca vedem si alte locuri.
Dar parerea noastra s-a schimbat rapid cand periferia ne-a dezvaluit cealalta fata a San Francisco-ului.

   
    1. Poarta de intrare in cartierul Chinatown
    1. Transamerica Building (in toata splendoarea si baza cladirii)
Daca iti place ce citesti / designul site-ului ...